تفاوت دستگاه فرز و پولیش یکی از سوال های بین کاربران در زمینه صنعت است. از نظر ظاهری هر دو آنها دارای یک صفحه هستند که با سرعت زیاد می چرخند، اما در کاربرد آنها تفاوت هایی وجود دارد که ما در این مقاله به این تفاوت ها می پردازیم. قبل از اینکه به تفاوت های دستگاه پولیش و فرز بپردازیم، بگذارید کمی درباره عملکرد این دو دستگاه توضیح دهیم.
دستگاه فرز چیست؟
دستگاه فرز (milling machine) وسیله برقی است که برای برش، حکاکی، فعالیت های صنعتی و شکل دادن مواد مثل چوب، آهن و سنگ استفاده می شود. از این دستگاه در صیقل دادن و پلیسه گیری نیز استفاده می شود که به همین دلیل اغلب افراد از تفاوت های این دو دستگاه آگاهی ندارند.
دستگاه فرز دارای یک دیسک ساینده است و جنس این دیسک زبر و محکم بوده که این امر باعث صاف و سایده شدن و شکل گیری سطوح می شود. کاربرد اصلی دستگاه فرز صیقل دادن و از بین بردن مواد اضافی در سطح کار است. یکی از معایب این دستگاه، داغ شدن در هنگام کار است که باید در استفاده از آن نکات ایمنی را رعایت کنید.
کاربرد دستگاه فرز
- برش و شکل دادن به مواد مختلف مانند چوب، آهن، سنگ، پروفیل، سرامیک و…..
- صیقل دادن و پلیسه گیری
- فرم دهی و تراشکاری چوب
- لبه گیری
- ایجاد شیار
- فعالیت های صنعتی و عمرانی
دستگاه پولیش چیست؟
دستگاه پولیش (Polishing machine) در ساختار بسیار شبیه به هم هستند، اما تغییراتی برای داشتن گشتاور پایین تری نسبت به دستگاه فرز دارد. این دستگاه یکی از پر کاربرد ترین ابزار آلات در صنعت است که در زمینه های جلا دادن، صیقل دادن و درخشندگی سطوح کارایی دارد. وقتی که دستگاه پولیش بر روی سطح مورد نظر می چرخد، تمامی آلودگی ها، جرم ها و حتی پستی و بلندی و ناهمواری ها را از سطح می برد، که در نتیجه سطح صاف و صیقلی به وجود می آورد.
باید به این نکته توجه داشته باشید که با توجه بر سطحی که میخواهید پولیش بزنید دستگاه مناسب آن سطح استفاده نمایید، زیرا دستگاه های پولیش دارای دور موتور متفاوتی هستند و باید با توجه به کاری که انجام می دهید، دستگاه مناسب خود را انتخاب کنید. برای مثال از دستگاه پولیش سنگی در پولیش سطح چوبی نمی توان استفاده کرد. دستگاه پولش به دلیل سرعت دور چرخش کم، بسیار ایمن است و خطری کاربر را تهدید نمی کند.
کاربرد های پولیش
- صاف کاری و رنگ کاری یا نقاشی
- ساختمان سازی
- نمایشگاه ها
- مکانیکی انواع خودرو
- صنایع فلزی و چوبی
- صنایع شیشه
- رفع نقص و ایراد در بدنه خودرو
تفاوت دستگاه فرز با دستگاه پولیش
حال که با کارکرد و کاربرد هر یک از دستگاه ها اشنا شدیم، اکنون زمان فهمیدن تفاوت های این دو دستگاه است؛
1_عملکرد
هر دو دستگاه دارای یک صفحه هستند که چرخش همین صفحه، باعث به کار افتادن دستگاه می شود.
اما در دستگاه فرز چرخش صفحه منجر به برش مواد میشود ولی در دستگاه پولیش چرخش صفحه منجر به رفع آلودگی و صیقل دادن سطوح می شود.
همان طورکه در بالا توضیح دادیم، از دستگاه فرز در زمینه های برش مواد چوبی، فلزی، سنگی و… مورد استفاده قرار میگیرد.
از دستگاه پولیش در زمینه های تمیز کردن و رفع خط و خش خودرو، کف پوش ها و… استفاده می شود.
2_دامنه کارایی
یکی دیگر از تفاوت های دستگاه فرز و پولیش در دامنه کارایی آن است. این امکان وجود دارد که دستگاه فرز را تبدیل به دستگاه پولیش کنیم. پس میتوانید زمانی که دستگاه فرزتان از قدرت زیادی برخوردار باشد میتوانید از آن استفاده کنید البته باید توجه داشته باشید که چه متریالی را میخواهید پولیش کنید.
3_ظاهری
از نظر ظاهری بسیار شبیه یه هم هستند و اغلب افراد از تفاوت این دو دستگاه آگاهی ندارند؛ اما این دو دستگاه در جزئیات و قطعات تفاوت هایی دارند که با ذکر نکات زیر به این موارد اشاره خواهیم کرد.
- صفحه دیسک
دستگاه پولیش عمدتا دارای صفحات پولیشینگ یا پد های خاص برای تمیز کردن و صیقل دادن سطوح است اما دستگاه فرز عمدتا از صفحات زبر و محکم استفاده می کند.
- اجزای دستگاه
دستگاه پولیش معمولا دارای یک موتور و یک صفحه چرخان است، که ابزار پولیش را به متصل می کند. اما دستگاه فرز، از یک سیستم چرخشی با ابزار های برشی یا فرزهای مختلف تشکیل شده استفاده می شود و قابل تنظیم است.
- تنظیمات
یکی دیگز از تفاوت های دستگاه فرز با پولیش این است که دستگاه پولیش دارای تنظیمات کمتری بوده و بیشتر برای تمیز کردن سطوح استفاده می شود، اما در دستگاه فرز تنظیمات مختلفی برای تغییر سرعت چرخش و نوع ابزار برش وجود دارد که همین امر امکان کارایی بر روی مواد مختلف را فراهم می کند.
ما در این مقاله به تفاوت های دستگاه فرز و دستگاه پولیش پرداختیم و دانستیم که دستگاه پولیش برای تمیز کردن و رفع آلودگی سطوح و دستگاه فرز برای برش مواد مختلف کاربرد دارند. حال این شما هستید که بر اساس هدف کاری خود میتوانید یک انتخاب مناسبی داشته باشید.